Οι περισσότερες κατοικίες στις μέρες μας διαθέτουν τζάκι κι έτσι οι οικογένειες απολαμβάνουν τη ζεστασιά και τη θαλπωρή του. Γνωρίζουμε όμως ότι το είδος του ξύλου που θα επιλέξουμε για το τζάκι μας παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη λειτουργία όσο και την απόδοσή του; Δεν είναι κατάλληλα όλα τα ξύλα για καύσιμη ύλη. Άλλα είδη είναι κατάλληλα για «προσάναμμα» και άλλα είδη είναι κατάλληλα για την «κυρίως καύση» που θέλουμε να κρατήσει για πολλές πολλές ώρες! Επιπρόσθετα, η φωτιά στο τζάκι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κι από το μέγεθος των καυσόξυλων που επιλέγουμε, καθώς επίσης και από την υγρασία τους.

Διαβάστε περισσότερα: Τζάκι και καυσόξυλα

Θα υποθέτατε ποτέ πως η οξύτητα ενός ξύλου μπορεί να επηρεάσει τη βαφή του αλλά και τη βιομηχανική παραγωγή προϊόντων του, όπως MDF και μοριόπλακα;

 

Τα ξύλα γενικά είναι όξινα, δηλ. έχουν μια οξύτητα (γνωστή ως pH) που κυμαίνεται από 4,0 μέχρι 6,5. Η οξύτητα προσδιορίζει ουσιαστικά το pH των ελεύθερων οξέων του ξύλου και μετριέται πολύ απλά. Παίρνουμε ξυλοτεμαχίδια, τα ανακατεύουμε με κρύο ή ζεστό νερό και μετράμε με πεχάμετρο την οξύτητα του νερού. Μέτρηση με ζεστό νερό αυξάνει σημαντικά την οξύτητα.

Διαβάστε περισσότερα: Οξύτητα ξύλου

ΓΙΑΤΙ ΕΜΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΞΥΛΟ

 

Το ξύλο είναι ένα άριστο υλικό με πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και με μειονεκτήματα. Είναι μια ανανεώσιμη πρώτη ύλη η οποία προσφέρεται σε μια ποικιλία σχεδιάσεων και χρωμάτων, ανάλογα με το είδος του ξύλου από το οποίο προέρχεται. Είναι μονωτικό υλικό και αποτελεί την πρώτη ύλη από την οποία μπορεί ο άνθρωπος να παράγει με μηχανική ή χημική κατεργασία πάνω από 2.000 προϊόντα.

Διαβάστε περισσότερα: Εμποτισμός ξύλου.